Povești din Rețeaua Demnității
Ce este Rețeaua Demnității?
Mai detaliat, aici.
În toamna lui 2022 am dat startul celui mai ambițios proiect al nostru de până acum: ne-am propus să dăm ocazia echipelor de voluntari din toată România să preia modelul nostru de activitate și să-l adapteze local, în comunitățile lor.

Așa a luat naștere Rețeaua Demnității.

Am recrutat echipe de voluntare și voluntari din toată țara, am vizitat fiecare comunitate și am oferit echipelor trainingul de care aveau nevoie pentru a oferi sprijin lunar fetelor și femeilor vulnerabile din comunitățile lor, astfel încât acestea să își poată gestiona menstruația în siguranță și cu demnitate.
Mai jos sunt poveștile voluntarelor și voluntarilor noștri,
fără de care nu am fi reușit să aducem Rețeaua Demnității la viață. Ei distribuie produsele în propriile comunități și ajung să stabilească adevărate relații de încredere cu beneficiarele noastre.
Lenuța și Iulia- Berești, Galați
Prima noastră întâlnire cu voluntarele din Berești, în biblioteca școlii
Doamna Lenuța este profesoară de biologie la școala din Berești, un orășel mic din județul Galați. La începutul anului, a decis că dorește să se alăture Rețelei Demnității împreună cu colega sa, Iulia, pentru a-și sprijini elevele din comunitate.

Întrebată de noi ce a motivat-o să ni se alăture, doamna Lenuța a ținut să ne povestească despre câteva dintre elevele sale:

„Geanina, Nicoleta și Andreea*, eleve la liceu, ajung întotdeauna la timp în bancă, cu temele făcute, lecțiile învățate, fără nici o absență, iar la finele anului toate trei surorile primesc, fară excepție, premiul întâi.
Mama este casnică, iar tatăl angajat la CFR. Au venit aici din satele învecinate și, fiindcă erau singuri în comunitate, fără rude apropiate, au primit din partea localnicilor o căsuță sărăcăcioasă la marginea satului. Acolo au locuit mulți ani, timp în care lucrau în paralel la o nouă locuință pentru familia lor.

După multă trudă și răbdare, anul acesta au reușit să se mute în căsuța lor nouă cu trei camere, o bucătărie și anexe, toate clădite din munca și priceperea lor, fără urmă de meseriaș. Grădina din jurul casei este un adevărat colț de rai și cuprinde tot ce-i este necesar unei familii din mediul rural, precum plantații de legume sau pomi fructiferi.

Astfel de oameni frumoși, simpli și sinceri ne-au impresionat, motiv pentru care fără a sta pe gânduri am ales să sprijinim fetele acestei familii cu ce putem noi, pentru a le face parcursul mai ușor".

Precum cele 3 surori și mama lor, alte 50 de femei din comunitate sunt lunar sprijinite cu produse de igienă menstruală, ceea ce le permite să își îndeplinească sarcinile zilnice în siguranță și cu demnitate pe perioada menstruației.

*numele fetelor au fost schimbate, pentru a le proteja identitatea.
Mihaela - Izvoarele, Gorj
„M-am înscris ca voluntară în asociația Pe Stop acum 6 luni, din dorința de a-mi ajuta elevele să depășească cu ușurință cele 5-6 zile pe lună când sunt la menstruație." Așa începe povestea Mihaelei Popescu, voluntara noastră care este de ani buni profesoară și sprijin elevilor din Izvoarele, o localitate mică a județului Gorj.

„Școala noastră are foarte mulți elevi din medii defavorizate, motiv pentru care copiii nu dispun întotdeauna de produsele de igienă necesare. Înainte, încercam să cumpăr singură produse pentru ele, însă cererea era prea mare și nu făceam față.

Spre exemplu, vara aceasta am identificat în comunitate o familie care avea mare nevoie produse, fiind vorba despre o mamă și cele patru fiice ale sale. Discutând cu ele, am realizat altă problemă: educația fetelor privind folosirea și aruncarea produselor folosite."

Astfel, în urmatoarele luni, ne-am propus să sprijinim comunitatea de la Izvoarele nu doar cu produse de igienă menstruală, ci și cu materiale informative care să ajute fetele si femeile din comunitate să se informeze corect.
Octavian și Dragoș - Pucioasa, Dâmbovița
Voluntarii noștri din Pucioasa, pe teren
„Râsul și plânsul nu se deosebeau de după ușile fără clanțe". Așa începe Dragoș, voluntarul nostru, să ne relateze una dintre experiențele sale de pe teren.

„Știam că trebuie să ne pregătim de imaginea monstruosului. Știam că blocul unde va urma să împărțim pachetele cu absorbante va deveni o amintire amară peste timp.

Comedia se revarsă peste cele mai sărace locuri prin atenția la detalii. Ușile nu aveau clanțe pentru că nu foloseau la nimic. Nimeni străin nu intră, sau cel puțin nu există așteptarea asta. Eu și colegul meu eram străini și poate la fel de străine erau și absorbantele care ne tremurau în mâini. Sărăcia e subtilă, iar comedia monstruoasă - totul de după tocul scorojit pare atât de familiar. Și, cu toate astea, acolo nu găseai nimic de îmbrățișat. Ușa era podul dintre cele două lumi, iar absorbantele mesajele dintre doi oameni cu totul diferiți. Unul dintre noi va pleca la altă casă, iar celălalt va rămane acolo.

Aveam să aflăm peste cateva luni de ce nu există, de fapt, clanțe. Clanțele au devenit suporturi pentru nuielele lungi care se pun pe foc. Iar cutiile de carton cu care transportam absorbantele aveau să ajungă tot în șemineu.

Binele nu vine niciodată singur. Dați mesaje și împărțiți mesaje. Ele sunt cele care arată dacă mai este cineva viu de partea cealaltă a ușilor fără clanțe."

Asociația Cuvântul Întrupat - Galați, Galați
La Galați ni s-a prezentat povestea Luizei*, o fetiță de 10 ani căreia îi place să învețe, să descopere lucruri noi și este în topul clasei sale. La prima vedere, pare că viața ei este frumoasă – rar exprimă durerile pe care le trăiește. Vorbește des despre mama ei și, deși n-a cunoscut-o vreodată, speră că într-o bună zi se vor întâlni, vor petrece timp împreună, vor sta de vorbă ca fetele.

În prezent, fetița locuiește cu tatăl și bunica ei, într-o casă mică și sărăcăcioasă, iar familia duce lipsă de un venit stabil. Cu toate acestea, ea este un copil plin de entuziasm, dornic să lege prietenii cu alți copii.

„De mai bine de doi ani și jumătate, Luiza vine la Centrul Comunitar al fundației noastre. Nu lipsește niciodată de la Centru sau de la școală și ne uimește pe toți cu pozitivitatea ei. Aici, într-un mediu liniștit și sigur, Luiza se joacă, ia masa de prânz împreună cu ceilalți copii, iar educatorii și voluntarii o ajută la teme ori de câte ori are nevoie." ne spune Monica Oprea, educatoare a fundației.

Acum câteva luni, echipa Fundației Cuvântul Întrupat din Galați a devenit membră a Rețelei Demnității. Prin intermediul lor, ajungem lunar la fetițe și adolescente precum Luiza, care au mare nevoie de sprijin pentru o adolescență și copilărie cât mai lipsită de griji.

*numele fetiței a fost schimbat spre a-i proteja identitatea.
Andreea & Iulia - Nana, Călărași
Una dintre casele beneficiarelor noatre din Nana
„Întâmplarea asta s-a petrecut chiar la începutul colaborării noastre cu Pe Stop", ne spune Andreea. Ea și sora ei, Iulia, sunt studente în București. Pe lângă hobby-uri precum dansul sau săritul cu parașuta, cele două fete au ales să facă voluntariat în Rețeaua Demnității și să ofere ceva înapoi comunității lor din Nana, județul Călărași. Astfel, cel puțin odată pe lună, se întorc acasă și distribuie produse de igienă menstruală fetelor și femeilor vulnerabile din localitatea lor.

„Observam cum mai multe fetițe, de vârstă destul de mică, veneau la noi curioase și își doreau să primească și ele pachete cu absorbante. Trebuie să recunosc faptul că nu mă simțeam în largul meu să le refuz, dar le-am explicat că produsele sunt pentru fete și femei care au menstruație, iar ele încă nu au nevoie. Preferam să dau pachetele unor persoane care chiar aveau nevoie de ele.

Printre aceste fetițe, a fost însă una destul de timidă care s-a apropiat din nou de noi și ne-a spus că are nevoie de un pachet. Am întrebat-o câți ani are, mi-a spus că are nouă ani. M-am uitat neîncrezătoare la ea și i-am explicat, din nou, că absorbantele sunt pentru persoanele cărora le venise menstruația. Mi-a spus aproape șoptit, cu ochii în pământ, că i-a venit în urmă cu o săptămână pentru prima oară. M-am uitat surprinsă la fetiță. Chiar nu știam că menstruația putea apărea încă de la vârstă de nouă ani și mi-am cerut scuze pentru că m-am îndoit de ea la început. I-am oferit un pachet, apoi am discutat împreună mai mult pe acest subiect."
Asociația Femeilor Profesioniste - Galați, Galați
„Prin colaborarea noastră cu Pe Stop am reușit să sprijinim eleve ale școlilor din zone defavorizate, școli unde activează ca profesoare colegele mele de organizație. Lunar, susținem tinerele respective cu produsele de igienă menstruală necesare." ne povestește Simona, reprezentanta asociației din Galați.

„Cel mai mult ne îngrijorează tinerele din comunitate care sunt crescute de bunici, alte rude, sau cele care chiar se descurcă singure, părinții fiind plecați la muncă în străinătate. Am observat că fetele respective nu au cu cine discuta despre problemele lor de orice natură, așa că apelează la prietene de vârsta lor - fete care, de cele mai multe ori, au aceleași informații eronate sau nu au deloc cunoștințe despre igiena menstruală, consimțământ sau relații sănătoase. Pornind de la nevoia acestor fete de a avea persoane de încredere cu care să poată discuta, a luat naștere proiectul „Educație pentru corp și consimțământ", în parteneriat cu Pe Stop. Sperăm ca prin acest proiect să putem încuraja, îndruma și susține beneficiarele noastre, eleve în școli vulnerabile din Galați și București.

Suntem nerăbdătoare să derulăm începând de luna viitoare cursurile cu voluntarii pregătiți de noi, tineri care la rândul lor vor împărtăși din cunoștințele și experiențele lor cu aceste fete."
Cum pot să fiu parte din poveste?

Curând, plănuim să extindem Rețeaua Demnității și în alte zone din țară. Dacă vrei să ne susții, o poți face setând o donație recurentă mai jos.

Împreună, oferim un strop de demnitate fetelor și femeilor vulnerabile din România.
Made on
Tilda